zaterdag 28 maart 2015

Weeskindje



Ratatouille heet het op z'n Frans, caponata in Italië en Iraniërs noemen het yetimche, wat weeskindje betekent. Ik heb me laten vertellen dat dit komt omdat er geen vlees in dit gerecht zit. En voor de keukenpuriteinen onder u, die menen dat ratatouille niets met caponata van doen heeft. Tja, die hebben vast gelijk. Het zij zo. Noem het dan maar prut.

Ik ben niet zo van de recepten of gerechten met namen. Na een harde leerschool in Italië, gevolgd door een Griekse schoonmoeder die me haar keukengeheimen toefluisterde, ben ik gaan geloven dat elke streek, elke straat, en waarschijnlijk zelfs elke madra familias, haar eigen goddelijke combinatie van groentes en kruiden kent, waardoor een vaste benaming een miskenning is voor de kookkunsten van degene die iets maakt.

Maar het wordt tijd voor iets anders. Tijd om u als lezer serieus te nemen. Dus ik vertrek. Na het schrijven van vijfhonderd stukjes, waarvan er twee derde deze blog haalden. En u kennis nam van het leeglepelen van zee-egels, de islam in de schaamstreek en Iraanse neuzen. Waarin ik fantaseerde over erotiek bij het WK, een stroopspoor op het web of wat te doen als u incest vermoedt. Het wordt tijd om te gaan. Naar de wereldpers (of naar elders, als u nog suggesties heeft). In de hoop dat u geen rare fratsen uit hoeft te halen, dat reacties niet meer worden opgeslokt, of dat plaatjes op zwart gaan.

Want het is natuurlijk wel zo aardig om mensen die hier langskomen de gelegenheid te bieden er iets van te vinden. Dat het flauw was bijvoorbeeld. Of lekker pittig. Of taai of juist goed ingedikt en scherp. Koken en schrijven zijn fijn, feedback krijgen is dat zeker ook.

Stukjes hakken, stoven, proeven, roeren, ruiken, serveren.
Stukjes schrijven, schrappen, proeven, wegen, schaven, publiceren.

Rest me alleen nog u voor te stellen aan die andere Paul. Mijn opa. Een yetimche. Hij kwam als jonge puber alleen naar Nederland. Hij werd in Wenen geboren in een kelderwoning naast waar nu het Hundertwasserhaus staat. Op de dag die later ook mijn verjaardag werd. Als klein jochie mocht hij wel eens mee met zijn vader, die verslaggever was voor opera's. Samen stonden ze op het balkon van de Volksoper. Op dezelfde plek waar acht jaar geleden deze blog begon.








Beste lezers, ik hoop jullie binnenkort te mogen verwelkomen bij de nieuwe Lehti Paul.

Eet smakelijk.








2 opmerkingen:

  1. Tja, acht jaar, het is niet niks ! Van die acht jaar reisde ik er enkele mee, en heb daar echt, ja echt, van genoten. Je blog staat niet in mijn feeder, want hier kwam ik vanzelf regelmatig terug. Omdat het hier fijn vertoeven was. Er stond telkens wat anders te pruttelen op het vuur, en dat was goed.
    Oprecht : dank je wel daarvoor. Het heeft me veel plezier gedaan. Ik vond hier diepgang die ik echt waardeerde.
    CU around.
    C. alias B.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Bentenge alias C., het uitstapje was van korte duur.
      Na wat geworstel bij worldpress, keer ik weer gauw terug in de moederschoot. Voorlopig komen jullie trouwe lezers niet van het gekloot met reacties af. Het zij zo. Fijn als jullie het blijven melden. En ik blijf stoeien met plaatjes. Tenzij er iemand is die me bij het handje wil nemen bij die grote wereldpers: https://lehtipaul2.wordpress.com/

      Ik geef het even op. Dus voor nu plak ik Maxima en de os gewoon weer hier. Veel leesplezier. :-)

      Verwijderen

Leuk dat je hier komt lezen! Nog leuker als je laat horen wat je er van vindt.