vrijdag 24 oktober 2014

Ik mis de volkswoede

Nou ja, dat van die volkswoede, dat zeg ik niet zelf, maar dat zei Pauw gister op tv.
Of zei zijn gast Engelen het? Die probeerde om de ons beter bekende Nout Wellink het boetekleed te laten aantrekken.
Huh? Wellink? Dat is toch die bankier?
Was dat nu de good guy of een bad guy?

Precies, daar ging het gister dus over. Over goed of slecht. Engelen vond dat Wellink en consorten met 'pek en veren' weg hadden gemogen, pardon 'gemoeten'. Maar Wellink draaide het zo, dat de vraag werd of hij nu wel of niet hard genoeg had geroepen dat het mis was. Dat de grote boze crisis eraan kwam! O ja, zei de bankier, dat had hij zeer zeker gedaan. Had zelfs meerdere keren gewaarschuwd. Maar niemand had naar hem willen luisteren. Wat ook logisch was, hij was toch maar een kleine vis tussen achtentwintig andere bobo's, men diende het natuurlijk in de juiste context te plaatsen. Om vervolgens nonchalant een paar namen te laten vallen: Obama bijvoorbeeld van eh, van eh... 'Engeland' zei hij toen zacht.
Nee, en natuurlijk had hij niet alléén geroepen, (zo vroeg een vrouw die op de tweede rang zat) en hij noemde gauw nog een andere naam die wij goedgelovige kijkers natuurlijk allemaal per ommegaande vergaten.

Goed tv-spel, dacht ik stilletjes. Wellink had de insinuatie weerlegt, dat hij zich op de borst klopte als enige roeper in de woestijn (toch the good guy). 'Ha ha', lachte de bankier losjes, terwijl hij zich tot het publiek wendde, 'Dat voel ik me al vanaf mijn vierde'.

Engelen herhaalde dat er na de crisis niets was veranderd aan de mentaliteit bij die banken, ook niet nadat ze voor 129 miljard overeind waren gehouden. Ook Engelen wist vast dat je de kijker niet voor je kunt winnen met woede. Hij hield zich in. Maar de onthutsende conclusies uit zijn boek waren bijna voelbaar in zijn blik.

Ook toen Engelen de kromme mentaliteit in de financiële sector bij Wellink wilde neerleggen, had de bankier een goed verweer. Welnee, sprak Wellink koel, dacht u nou echt dat die Chinezen mijn functie aldaar als beloning zien? Hij omzeilde sluw de aantijging dat hij verantwoordelijkheid droeg bij het instorten van die banken. Bagatelliseerde het probleem. Die Chinezen hebben wel beters te doen. Het probleem waar het werkelijk om ging, werd ondergeschikt gemaakt.

En dan, na het stroop smeren bij Engelen ('Ik ben het met u eens, tuurlijk is er niet genoeg dekking bij de banken, die moet zeer zeker nog verder omhoog), er nog maar 's een grapje tussendoor gooien waar alleen hij om moest lachen: 'Weet u wat ze zeggen als ik dat in China zeg... China is groot. Ha ha.'


En toen miste ik de scherpte van Witteman. Want zei Wellink met zo'n onschuldig geintje niet ook: 'Het duurt nog wel eventjes voordat alle Chinezen zijn uitgemolken'?


Wat na de uitzending bleef hangen was het beeld van een joviale, ervaren, rustig sprekende bankier die geen blaam trof en zowaar na zijn pensioen nog voor de Chinezen werkt. Wat een kerel!

Zijn verzuurde tegenspeler bedoelde het goed hoor, maar wat wilde deze stijve, ongeduldige schrijver nu eigenlijk? Hij miste de 'volkswoede?' Ha ha, Troelstra of Trotski de tweede. Hij wilden vast het onwetende volk verheffen en de schuldigen straffen. Engelen was degene die nu echt riep. Maar Wellink was door de wol geverfd en wist maar al te goed hoe dat moest, 'niet luisteren naar mensen die iets belangrijks te zeggen hebben' (en doen alsof je luistert). Hij zei zelfs: "Dan was er wel een andere Engel geweest." (lees: "Ik lig er niet wakker van.")

Maar weet u beste Wellink, Engelen en Pauw,
Die volkswoede is er wel.
In China.
Nu. 
Maar dat kwam niet aan de orde.

Misschien wist Wellink het niet.
Want op de Chinese tv doen ze alsof er niks aan de hand is. En foto's worden binnen enkele minuten van internet geplukt.   

Ik denk dat de gepensioneerde bankier erg op zijn plek is daar.

6 opmerkingen:

  1. Er zijn dagelijks rellen en stakingen in Frankrijk. De Belgische vakbonden hebben een algemene staking aangekondigd voor 15 dec. Spanje schaft voor een miljard spullen aan om opstanden neer te kunnen slaan. Cameron vrees een Ukip overwinning bij de komende verkiezingen, vandaar dat hij het betalen van de twee miljard wil verschuiven tot na die verkiezingen. De Duitse SPD roept op tot een totale boycot van AfD. Kom me dus niet aan met het verhaal dat er geen volkswoede is.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hmm, ik lees even wat anoniem schrijft end enk dan, Engelen heeft gelijk. Volgens mij is er geen "volkswoede".
    Dat er politiek georchestreerde zetten en tegenzetten zijn waarbij telkens een deel van de bevolking wordt gemobiliseerd is duidelijk.
    Neem nu bvb de staking die er aan komt in België. Stakingen (zelfs "algemene" waarbij een mars op Brussel hoort) zijn een jaarlijks terugkerend gegeven dat dient om de achterban warm te houden en de politiekers scherp. Af en toe bevraagt de media dan Jan met de pet omtrent die staking en waarom die doorgaat en of hij het er mee eens is, en dan blijkt dat "algemene" zeer sterk tegen te vallen. Dat er turbulentie is, ja, maar volkswoede ? Nee, dat denk ik niet. En eigenlijk is dat ook niet echt onbegrijpelijk voor heel wat Europese landen. In België leeft 15 % onder de gedefinieerde armoededrempel, wat betekent dat algemeen gezien nogal wat mensen in relatieve luxe leven. Die staken alleen omdat ze schrik hebben dat ze volgend jaar misschien niet opnieuw twee keer op reis kunnen naar de zon of de sneeuw. Beetje overdreven gesteld wel, maar toch... de ganse discussie en de algemene staking in België draait in essentie om twee hoofdpunten (naast de algemene teneur van besparen op sociale zekerheid) die de huidige regering wil doorvoeren : 1) verhogen van de pensioenleeftijd van 65 naar 67 en 2) een éénmalige indexsprong, maw het niet aanpassen van de lonen aan de stijgende levensduurte.
    Bon, dit was even een persoonlijke opwarmer.
    Interessant stukje Lehti !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Eerlijk? Ik hoor overal dat het crisis is, maar ik merk dat totaal niet bij mezelf en bij de mensen om me heen. Meer nog, de meeste mensen die ik ken zijn er dit jaar financieel op vooruit gegaan (mezelf inbegrepen). Verder wordt er in mijn woonomgeving verbouwd dat het een lieve lust is. Het bedrijf waar ik voor werk heeft zijn omzetcijfers moeten bijstellen, maar maakt nog steeds miljarden winst. De BEL20 staat al een tijdje weer boven de 3000 punten, enzovoort. De kloof tussen arm en rijk neemt wel nog steeds toe, en da's uiteraard een groot, sociaal onaanvaardbaar probleem. Aan de andere kant mogen we ook niet vergeten dat er nog veel in het zwart gewerkt wordt. Hebben we wel een correct beeld van het aantal "armen"? Ik vind het trouwens normaal dat we allemaal langer moeten gaan werken, demografisch gezien is dit logisch. Hoé we dat "werken" gaan invullen, da's een ander verhaal...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ nachtbraker. Da's fijn om te horen. Ook om het tegengeluid. :-)
      Niets is zwart wit. In mijn omgeving zie ik beide. Iemand die een eigen vertaalbedrijf opzet en goed boert. Ontslagen bij verzekeraars, dak en thuislozen opvang maar horeca die juist weer beter draait.
      Wat die zwarte economie betreft. Mijn mantra t.a.v. Italië is dat hoe groot hun schulden ook zijn, dat land niet zal omvallen omdat 40% drijft op onzichtbare geldstromen. Maarja, ik ken ook Italianen die geen 'made in Italy' durven te eten vanwege grond die er zo vreselijk vervuild zou zijn (film 'Gomorra gezien?) en de N'drangeta schijnt een groot deel van de cocaïnewereldhandel te beheersen. Vrije (zwarte) markt is ook niet alles, maar als vangnet werkt het vast.

      Wat beleggingen betreft, is dat niet ook psychologie? (geloof/ ongeloof in de toekomst). Langer werken lijkt me idd. ook onontkoombaar.

      Verwijderen
  4. @ Anoniem
    Misschien is journalistiek ook wel tijdgebonden. In de zin dat het in het ene decennium 'hot' is om elke betoger te vragen naar zijn of haar motieven en tien jaar later liggen er hordes camera's te wachten voor regeringsgebouwen om aan minister Huppeldepup enige informatie te ontfutselen. Zo is ons beeld van de werkelijkheid vertekend of hebben we blinde vlekken. Weliswaar is er internet, maar om daar enige ordening in te vinden/ aan te brengen vereist ook tijd en energie. Bedankt voor de info en reactie, wie je ook bent. Misschien bent u deze persoon wel ;-)
    https://selmasalo.wordpress.com/2014/10/26/supermarktbriefjeshartekreten-2/

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @ bentenge. Dank je.
    Ik denk er zelf zo over: Op macro niveau, maar ook op micro niveau, zelfs binnen een relatie, dient er steeds een soort evenwicht in zekerheid en onzekerheid te zijn. 100 % zekerheid van scholing, huis, auto, gezondheidszorg, maar dan zonder de mogelijkheid eigen ideeën te ontwikkelen, is de doodsteek voor de economie zoals we die in de wereld willen voortzetten. Maar goed, dat noemen we communisme en dat is -bijna- ter ziele. (hoewel geld volgens mij geen kindjes krijgt en onze kinderen het misschien nog gaan meemaken dat het systeem collapst. Een ludieke oplossing om het tij te keren om de economie zoals die nu draait een loer te draaien en tegen de psychologie van de winst in te gaan schreef ik hier: http://lehti-paul.blogspot.nl/2012_05_01_archive.html , maar die kende jij al.)

    Maar doorgeslagen vrije markt is ook niet goed. Want dan bepalen de vraag naar goedkope arbeid/ seks (kinderen) de richting en ook de uitwassen daarvan hebben we al eerder meegemaakt (en bestaat in de wereld nog steeds). Dus het beste tussen deze twee kwaden is een combi, vrije markt om medicijnen en nieuwe energiebronnen te kunnen ontwikkelen en een regulerende regering om uitbuiting, slavernij, milieu te beschermen /uit te bannen.

    Dus gewoon demonstreren (mensen mogen boos worden, die 67 jaar hebben wij hier al hoor ;-) maar ook een vangnet voor als het niet gaat (ook goed voor de economie, steuntrekkers geven ook geld uit) en een beetje ondernemerschap, maar niet alleen maar. Zekerheid en onzekerheid.

    Wat Engelen aankaart is volgens mij het ontbreken van een geweten. Banken huilen, banken worden voor monsterlijke bedragen gered door de overheid en vervolgens gaan ze gewoon door met het gedrag dat als oorzaak wordt gezien van het debacle. En het zure is, het kan ook alleen maar zo gaan. Overheden kunnen banken net zomaar failliet laten gaan. Het lijkt op zakelijk maar is dat eigenlijk niet.

    'Wij moeten wel zo veel betalen aan onze topmannen, anders worden ze door het buitenland weggekaapt (angst) maar dat kan feitelijk helemaal niet, want het geld waarmee dat zgn. buitenland dat 'talent wegkaapt' kom ook van de overheid.
    Maar ik heb het boek niet gelezen dus ik lul misschien maar wat.

    Houdt je dochter van lezen? Koop/leen dan de serie 'de Hand van de meesterdief' (3) voor haar. Op een totaal absurde, humorvolle wijze wordt tot in het extreme de gekheid van ons economisch systeem verteld. Leuk om voor te lezen. Hier zijn we al bezig aan een tweede ronde ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je hier komt lezen! Nog leuker als je laat horen wat je er van vindt.