zondag 13 januari 2013

Wij helpen u wel. De hufters.

"Geen lening door de BKR.
Wij helpen u wel
Let op, Geld lenen kost geld."


Zo staat er schreeuwerig in de rechterkolom naast mijn mailbox. Ja, ook iets met 'stijlvolle lingerie''passie voor techniek' en nog meer vaags, zodat ik me afvraag hoe gmail eigenlijk mijn post scant. Maar dus ook reclame voor het krijgen van leningen buiten 'Tiel' om, alwaar het Bureau Kredietregistratie (BKR) is gevestigd. Voor de goede orde; wie dáár éénmaal als wanbetaler te boek staat, krijgt geen lening meer. Geloof ik. 

En daar wordt ik dus enorm pissig van. Van dat soort reclame. Ja, ik ben ouderwets. En daar schaam ik me niet voor. Want als je vandaag geen geld hebt voor een nieuw bankstel of de laatste I-pod, heb je dat morgen óók niet. Sterker nog, voor dat bankstel of die I-pod betaal je op afbetaling het dubbele. Als het niet meer is. Dom, onnodig, maar ook reuze lucratief. Althans, voor degene die daar leningen voor verstrekt. En dat vind ik dus hufterig. Het verstrekken van -lees: geld verdienen met- leningen die mensen niet kunnen aflossen.

Want dat bankstel krijgt geen babybankstelletjes die je kunt doorverkopen. Het mijne niet althans. Nu is het verhaal van mijn bankstel ook wel wat apart, want dat is niet van mij, noch van de bank van lening, maar van mijn oudste zoon. Die de complete inrichting van zijn driekamerflat, na twee jaar op zichzelf te hebben gewoond, hier heeft geparkeerd. Met hemzelf erbij. Reuze gezellig hoor, daar niet van. Maar wel een beetje inschikken.

Sinds drie maanden leven we hier al klauterend over de dozen. Een goede les in het leren weggooien van oude meuk. Maar ondanks de tochten naar de stort en de kringloop, het bijtimmeren van planken aan elke muur die dat toelaat, is het hier nog steeds behoorlijk vol. Tot overmaat van ramp kwam ondergetekende deze zomer ook nog op het lumineuze plan om aan elk van haar drie zoons een poezenbeest kado te doen en zie daar: Villa Kakelbont is compleet. Er ontbreken alleen nog een aap en een paard.

Met de teruggekeerde zoon en zijn huisraad, kwam er ook een brief van de gemeente. Of ik soms wist waar meneer uithing. Het adres dat bij hen bekend was, werd onbewoond aangetroffen.
Hoe slim!, dacht ik stiekem. Want hij wéét dat het mij niet lukt om me te laten inschrijven op het adres waar ik feitelijk woon. Door bij mij in te trekken, lost hij gewoon op in het niets. Maar da's gemeen gedacht van mij, want hij kon geen kant op. Dus als rechtgeaarde burger noteerde ik keurig het adres, postte dit in de bijgeleverde retourenvelop en ziedaar, opeens wisten de zorgverzekeraar, telefoonaanbieder, het waterschap, de hogeschool en al die andere mensen die hem diensten hadden geleverd dit 'spookhuis' wonderwel te vinden. Nú wel. Want ze wilden geld zien. Veel geld.

Daar kwam ik achter doordat ik mijn kont hier inmiddels weer enigszins kon keren, en zo stuitte op zijn stapels ongeopende post. Die ik ongevraagd opende (Nee, niks 'foei!', soms móet dat gewoon). Niet fijn. Zulke oude lijken in huis.

En hoewel ik van mijn eigen administratie soms een behoorlijke puinhoop maak en ook de term 'financiële planning' als een prachtig buitenaards wezen zie, kan ik met een gerust hart zeggen dat ik tenminste geen schulden (meer) heb. Met uitzondering van het blok aan mijn been van dit huis dat niet bestaat. Maar intussen ben ik volledig ingewijd in het domein der dwangbevelen, deurwaarders en dagvaardingen. Want, zo moge duidelijk zijn, ik liet het niet bij het openen van zijn post alleen. Wat hij er zelf van vond? Ach, na wat initieel gesputter, liet hij het dankbaar gebeuren. Het geld dat hij verdient met het koken voor allerlei bobo's ("Mam, weet je wie er vandáág in de zaak kwam eten?") levert hij wekelijks bij me in en ik maak het geld keurig over, overeenkomstig de betalingsregelingen die ik trof met zijn schuldeisers. 

So far so good. Maar ik was dus boos. Want tussen die post en óók als je inlogt op de site van je bank en dus óók als ik mijn digitale postvak open, tref ik daar lekkermakende reclame voor allerlei leningen. 'Wij helpen u wel'.
Me reet!

Vooral jongeren kunnen zonder slag of stoot duizenden euro's lenen of in de min staan. Best handig. Ze gaan niet zo snel dood, geven geld uit als water (in politieke termen: 'hebben vertrouwen in de economie') en als het echt te gortig wordt, springen de -vermogende- (groot-) ouders wel bij. Die laatsten zijn meestal zelf grootgebracht met het spáren voor dat bankstel, en hebben dus wat achter de hand. Kortom, jongeren zijn een feest voor iedere zichzelf respecterende geldverstrekker. Prachtige melkkoeien. Want zo'n 'zakgeldspel' voor 'het besef van geld' is natuurlijk goed bedoeld en ook het Nibud probeert heroïsch iets aan budgetvoorlichting te doen, maar we hóren helemaal niet te sparen. We moeten geld úitgeven. En wel nu. Dat is goed voor de economie (whatever that might be).

Dus 'Wij helpen u wel'. Met de mogelijkheid om de nieuwste gadgets te kopen, waar u gelukkig van denkt te worden. Of om de buren mee af te troeven. Of beide. Maar waarvoor u geen middelen heeft. Maar wij helpen u wel. Helaas zijn we genoodzaakt u het dubbele te laten betalen. Maar nu kunt u fijn vanaf uw bankstel op uw nieuwste I-pod stemmen op uw favoriete Idols-Soyouthinkyoucandance-X Factor-ThevoiceofHolland. Welnee, dat zijn géén belspelletjes, die zijn immers verboden. Want mensen moeten natuurlijk níet denken dat ze als domme melkkoe worden gezien.  
Wij helpen u graag.
Uit zuivere naastenliefde.
De hufters.

(wordt vervolgd)

13 opmerkingen:

 1. Dat heet dan een maatschappelijk zeer relevant logje.
  Hoe komt het dat er meer en meer telefoons, tv's, pc's, tablets, auto's enz verkocht worden terwijl de "armoede" blijft stijgen ?
  Juist ja.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dus jij bent in feite de BKR van je zoon.. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Fenny, mocht je nog een ervaringsdeskundige zoeken, ik ben intussen aardig bedreven in het vermurwen van incassobureau's. Maar ja, voor niet bloedverwanten is dat natuurlijk niet gratis. Geld moet wel worden rondgepompt. :-) En leuk dat je hier langskomt! Als je mijn mogelijke oplossing voor de crisis wil lezen: http://lehti-paul.blogspot.nl/2012/05/wandert-wordt-premier.html

  @ bentenge
  Wees gerust, naar verluid vlucht het kapitaal uit Nederland naar België. Zo wordt de 'schuld' over het afsluiten van de Schelde van eeuwen her ook weer ingelost. ;-)

  @ Novy, meer een schuinsmarcheerder zou ik zeggen. Of nou ja, dat is de suggestie van mijn spellingschecker als ik 'schuldsaneerder' wil schrijven. :-) Van 'incassobureau' wil ie trouwens 'consultingbureau' maken. En nu is ook meteen duidelijk van welk (hufters-) hout mijn Mac is gesneden! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geen woord teveel.
  (Ach, de goede oude tijd, toen BKR nog Beeldende Kunst Regeling betekende, en de helft van mijn vrienden daar af en toen doekkie inleverde om de rest van het jaar als god in Frankrijk te leven... Van mijn belastinggel, dat wel ;-) )

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Afgrijselijke reclames vind ik dat altijd. Mooi blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh ja, ik heb hier ook ervaring mee in de familie. Niet fijn! En heel verdrietig soms ook. Pff.. sterkte ermee.
  Ben het helemaal met je eens, maar sommige mensen gaan letterlijk over lijken om geld te verdienen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dank jullie wel, Rianne en Door!

  Laat er geen misverstand over bestaan, niet betalen voor wat men koopt of afneemt, keur ik af. Mijn zoon is niet te beroerd om te werken en betaalt nu de volle pond (dit in tegenstelling tot wat bij 'normale' 'schuldeisers gebruikelijk schijnt) en behoorlijke boetes, rentes enz. terug. Even op de blaren zitten.
  Maar wat me vooral stoort is de onophoudelijke diarree die we over ons uitgestort krijgen over het aanschaffen van spullen nu en later betalen of leningen afsluiten enz.
  Het is niet meer de vraag of ik mijn inkomen aan een autogarage of een keukenboer spendeer, nee, béide. Nu. Met leningen. Dat klopt niet. Het is een piramidespel. Een kaartenhuis.

  Waar dat toe lijdt kan iedereen zien. Ik zeg wel eens: 'ik heb een soort Griekenland in huis wonen'. Misschien moet ik ook maar de boekhouder van (even opzoeken) Papadimos worden. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hmh. Doet me denken aan die hufters die mijn ouders laatst een senioren-opstap fauteuil probeerden aan te smeren. Zoooo lief en aardig, zo klantvriendelijk en natuurlijk heel goedkoop... maar ondertussen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij willen lening geven aan wie dat ooit heeft behoefte aan een lening tegen
  lage rente van 3%, We geven lening uit het minimum van 5.000,00 USD tot het maximum 100 miljoen dollar, pond, euro, als
  geïnteresseerd, Contacteer ons via email: arnoidweman@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heb je leningen nodig voor project, investering, persoonlijke leningen, zakelijke leningen, huisleningen, studie leningen, consolidatie leningen en leningen voor verschillende projecten? Voor degenen die een lening willen ontvangen van ons bedrijf, contacteer ons vandaag op (ericfinancee@gmail.com of ericfinancee@outlook.com) en ontvang vandaag uw lening.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heb je een dringend lening nodig?
    Het was ongelooflijk, ik heb een lening van 100.000 $ ... Mijn Naam
  Is catherine, ik ben een burger van de VS. Ik ben blij dat ik een lening heb gekregen van een kredietverlener die mij met mijn lening helpt. Ik heb verschillende diensten geprobeerd, maar ik kon nooit een lening krijgen van die dienst. Sommigen zullen me vragen om veel document te vullen en op het einde van de dag
  Zal niet goed stoppen. Maar ik ben blij na het ontmoeten met SUMMER FINANCE LOAN COMPANY, ik kon mijn lening van 50.000 $ krijgen .. nu gaat mijn zaken goed en ik wil jullie dit allemaal vandaag laten weten omdat ze snel en 100% betrouwbaar zijn, Nu betaal ik de lening die ik kreeg van de Vennootschap (SUMMER FINANCE Lening Company), u kunt contact met hen opnemen en niet tijd verspillen met die leninglener daar. Email:
  Summerfinanceplc@gmail.com Veel succes.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je hier komt lezen! Nog leuker als je laat horen wat je er van vindt.