O, ja, nog dit. Weet iemand wat hier rechts op de foto staat? Heel Vlaanderen schijnt er mee te zijn opgegroeid.
woensdag 12 december 2012
Vlaams vliegen (geen belgenmop)
Zonder veel saarfetuten gingen we met onze dikke frak naar de zee. Er was geen kat op het strand en ofschoon we vaak naast elkaar praatten, vonden we de schone bistro ginderachter beide beter dan het kot met de blaffetuurken. Het vlees op mijn bord was van een fijne beenhouwer. Zij koos geen straffe tas koffie, maar een pint met de naam Papegaei. Zelf nam ik een volle tas met warme cecemel. Beneden bij de piseins had een schrijnwerker schone veijs gebruikt en er was reclame (hoe heet dat mensen?) voor ne plooifiets. 'Ik wil er van af zijn', zei ze, en stak haar apparasie in haar sakosj. Thuis kuiste ze de inktvis zeer proper en smeet alle rommel in de vuilbak. Amai, de foef van het beest leek wel ne varkensluis! Maar 't was gedaan, dat was anbetant. Ik moest seffens terug naar Holland. En ik kon nog niet eens vliegen, laat staan Vlaams vliegen. Maar met een beetje oefening zou het wel gaan. Zeker en vast.
O, ja, nog dit. Weet iemand wat hier rechts op de foto staat? Heel Vlaanderen schijnt er mee te zijn opgegroeid.
O, ja, nog dit. Weet iemand wat hier rechts op de foto staat? Heel Vlaanderen schijnt er mee te zijn opgegroeid.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Da's volgens mij 'bruine suiker'; in het Brabants 'kinnekessuiker' genaamd ...
BeantwoordenVerwijderenIets wat jullie in Nederland 'basterdsuiker' noemen en dat in het Oostends wordt uitgesproken als 'brune suker'.
Benieuwd of ik het bij het rechte eind heb...
BeantwoordenVerwijderenVerdemme zeg, Lehti toch ! Nu zeg ik al gans mijn leven "plaffeturen" tegen rolluiken en blijkt het nog incorrect te zijn ook. Of hoe een B geen P (of een H geen G) is en omgekeerd.
Volgens mij ontbreekt in dat laatste beeldje het beste van die materie, namelijk de donkere bollekes van aaneengekoekte suiker. Zonder is het niet half zo goed :-)
Inderdaad, cassonade of kinnekessuiker. Ik ben er echter niet mee opgegroeid want ik lust het niet graag, ik verkies de donkerbruine variant...
BeantwoordenVerwijderenStraffen toebak, ge heeft het goed, DagenDauw! Maar mijn gastvrouw, dacht dat kinnekesesuiker niet gelijk aan onze basterdsuiker is.
BeantwoordenVerwijderen@ nachtbraker, cassonadesuiker, weer een nieuw woord. Dank!
@ bentenge, amai, ik zal me daar als groentje een rechtgeaarde Vlaming de les lezen. :-) En die klontjes, die had ik er natuurlijk al uit gesnoept ;-)
Heb er nog een 'pint' en 'straffe tas' tussen gevoegd. Want die tas, die mocht niet ontbreken (zo zei mijnen onkel, of was het toch mijn bompa ...bompa? ....daar moet ik nog een vertaling bij zoeken).
BeantwoordenVerwijderenBelgië is een heeeeerlijk land. Zeker om vakantie te vieren. Als ik je foto's zie wil ik er morgen weer een paar dagen heen, om uit te rusten van Nederland. Zo dichtbij, en toch zo exotisch. Ik mis trouwens de 'droogkuis' in je reportage!
BeantwoordenVerwijderen:-)
BeantwoordenVerwijderenHéérlijk :-)
G'hebt da goe gedaan, Lehti. 10 op 10 en een bank vooruit!
En van 't zelfde laken een broek voor alleman die de kinnekessuiker geraden heeft.
Proficiat, echtig in 't echtig. Ik zou zo'n stuk niet in het Hollands kunnen schrijven :):):)
Droogkuis? Eh, een bezem?, luier? of in figuurlijke zin 'een flauwe grap'? Ik heb geen idee.
BeantwoordenVerwijderenEn ja, het is er goed toeven, Selma. Maar heeft voor mij ook met gras van de buren te maken.
Wat zegt ge nu, Olijf: 'bank vooruit?' 'zelfde laken een BROEK'? Voer voor taalhistorici: waarom hebben Hollanders het over 'een pak' i.p.v. 'een broek'.
Toen ik vrijdag naar het kinderprogramma Klokhuis keek, werd er een act opgevoerd waarbij koning Willem 1 eiste dat de Belgen voor hem bogen. Dat deden ze. Maar hij vatte hun woorden die ze daarbij uitspraken op als compliment (ook ik snapte het alleen dankzij de ondertiteling: 'Denk maar niet dat we zo'n stom varken als koning willen hebben') Weet nu ook dat in de Belgische wet is vastgelegd dat geen enkele oranje ooit nog aanspraak kan maken op de Belgische troon.
Ik ben eventjes gaan Googlen en er blijkt inderdaad wat twijfel te bestaan. Toch komen ze allebei door hetzelfde procédé tot stand.
BeantwoordenVerwijderenNamelijk door het toevoegen van melasse.
De gradatie in kleur van licht tot donkerbruin is afhankelijk van het vochtgehalte in de suiker. Hoe hoger die is, hoe donkerder de kleur.
Meestal werd rietsuiker, als grondstof gebruikt, maar doordat de Belgische suikerfabricant Tienen hun 'cassonade graeffe' uit bieten won, is er blijkbaar in de loop der tijd wat verwarring rond ontstaan.
Hier enkele linkjes :
http://nl.wikipedia.org/wiki/Basterdsuiker
http://nl.wikipedia.org/wiki/Cassonade
http://www.encyclo.nl/begrip/Cassonade
Zo, hopelijk is die twijfel bij deze ook weer uit de wereld geholpen ;-)
Nog een prettig weekeinde
- Dauw -
Je hebt een talenknobbel.
BeantwoordenVerwijderenDe plooifiets vind ik toch wel erg leuk, zie dan een ouderwetse plooirok voor me https://www.etsy.com/nl/listing/217663577/vintage-60s-skirt-ivory-skirt-60s?ref=market