vrijdag 8 november 2013

Pagina dertien, tweet en Bodek


Verder dan pagina dertien kwam het artikel niet. In de maandagkrant nog wel.  'Vooral hoger opgeleide jongeren verlaten Portugal'. 'In 2012 emigreerden 121.418 mensen voor langere of kortere tijd. (....). 'Volgens de Portugese krant Diario de Noticias verslaat 2012 daarmee het record uit 1966.' Net als drie weken geleden wordt er ook nu geprotesteerd. Tegen de 3,9 miljard aan voorgenomen bezuinigingen.

Waarom willen ze weg? Degene die ons een appartement in Porto verhuurde, had zelf geen last van de crisis. Ook vertelde ze dat haar landgenoten, na de val van de dictatuur, op te grote voet waren gaan leven, geen maat meer konden houden. Zoiets. Hetzelfde riedeltje als dat van mijn voormalige Griekse schoonmoeder in 2004 ("Al die auto's die je ziet zijn van de bank") en dat van mijn Italiaanse ex in 2008 ('Italianen moeten er aan wennen dat ze geen dertig paar schoenen per jaar kunnen kopen')

Ik ben geneigd er net zo over te denken. Want ja, een mening, die behoren we anno 2013 toch te hebben. Je kunt er zelfs mee naar de beurs. Tweet tweet

De beurs, precies, daar wilde ik heen. Want Marije Meerman maakte er een prachtige documentaire over. Over de beurs. Wall Street. Over een klokkenluider. Moet je zien. Echt. Zelfs voor de doorgewinterde belegger die hier mogelijk meeleest interessant. Maar voor mij als leek ook mooi. Vooral het fenomeen 'flitshandel' zette me aan het denken.

Vergeet de schreeuwende mannetjes in pakjes of juist een 'stille' vloer. Nee, de aan- en verkoop van aandelen, obligaties en hoe die paperassen ook maar heten, kortom hoe de economie draait, wordt geregeld door computers. Computers waarop programma's draaien die sneller dan het licht (kan dat?) reageren. En daarmee dagelijks miljoenen opbrengen. Gegarandeerd. Of opbrachten, daar gaat de documentaire bij Tegenlicht over. De nerd die vooral aan het woord komt, ene Haim Bodek, beweert dat er minder dan tien mensen in de VS zijn die snappen hoe het werkt. Deze Bodek maakt het inzichtelijk door er een wachtrij voor kaartjes voor een concert van Metallica bij te slepen. Daar hou ik van. En in zijn geval stonden de andere wachtenden dan opeens voor hem in de rij. Binnen een nanoseconde.

En nu ben ik weer rond. Want die Portugezen die het land uit willen. Die willen helemaal geen dikke auto of dertig paar schoenen, of mobieltje om mee te twitteren. Nee, ergens is een computer bezig om geld te verdienen met hun pensioengeld. Of zoiets. Maar niemand snapt het meer.

Misschien ben ik nu gezwicht voor een complottheorie. Tijd voor wat zonnige plaatjes. Want waar moeten we anders nog naar toe vluchten.























3 opmerkingen:

  1. Misschien dom, hopelijk ook maar tijdelijk, maar ik ben voor nu even gestopt met proberen het te begrijpen. Misschien wel vanuit struisvogelpolitiek. Ondanks de crisis gaat het mij goed. Misschien omdat ik altijd geleerd heb dat een auto van jou hoort te zijn, je de tering naar de nering moet zetten en over het algemeen de broekriem net zo makkelijk aansnoer als laat vieren.

    En nu begin ik er toch weer over na te denken. Jouw schuld (maar niet erg).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo denk ik er ook over Rianne, tering en nering en zo. Maar nu je er toch weer over aan het nadenken bent, je zou de documentaire bij Tegenlicht echt moeten zien. Je wordt er niet depri van (althans, ik niet) maar het gaf mij wel het gevoel dat er nog iets meer is dan alleen tering en nering en voor mij plaatst het de ontwikkelingen in de VS, met het schuldenplafond dat steeds omhoog gaat e.d., in een iets breder perspectief. Geld zou niet vanzelf moeten kunnen groeien, maar dat gebeurt dus wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ga de links een volgende keer bekijken. Want ik wil en zal er niet over nadenken. :-) Althans nu even niet.

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je hier komt lezen! Nog leuker als je laat horen wat je er van vindt.