zondag 23 augustus 2015

Nederland is vol


Nederland is vol. Dus bouwen we een nog groter hek om fort Europa.
of
Nederland is vol. Maar mensen die hierheen komen zijn zielig dus die kunnen 'we' niet weigeren
of, de nieuwste:
Nederland is vol dus gooi de grenzen open want dan kunnen 'ze' na een snuffelstage in asielzoekersverwerking ook ooit weer terug om te zeggen 'Het valt tegen daar. Geen werk en het leven is duur.'  Want zo'n heen en weer van mensen is er altijd al geweest, met een hek sluit sluit je de terugweg af en versterk je het beeld dat hier wat te halen is.

Die laatste komt van Leo Lucassen en maakte zelfs de tongen los in de Telegraaf. Die ik las op een verlaten campingterras in Sint Nicolaasga. De columniste vond de vergelijking met de val van de muur nergens op slaan. Omdat het daar ging om onderdrukten van een communistisch regime.

Misschien is dat zo. En een mensensmokkelaar van toen kan nu rekenen op een podium. Wolfgang W. vertelt in 'Speeches' trots hoe hij instructies gaf om met behulp van een nagelschaar je oude paspoort te versnipperen. Hij regelde 'westerse' kleding en gaf 'les' in westerse gewoontes. Dus niet zielig in een hoekje je lot ondergaan maar zelfbewust en arrogant eisen wat je toekomt. Om niet op te vallen. Hij had 220 mensen geholpen. Vooral artsen.   
 
Anno 2015 gaat Arnold Karstens zowel naar Calais als Kos en schrijft over hoe telefoonverkopers meer geld verdienen dan degene die souvenirs aan de man wil brengen. En dat de nieuwkomers hun neus ophalen voor het noodhotel waar Griekse vrouwen dagenlang aan het poetsen waren. Een ongemakkelijk gegeven. Want vinden we eigenlijk niet dat alleen zonaanbidders eisen mogen stellen aan hun onderkomen? Ook al was voor hen de reis naar Kos waarschijnlijk tien keer goedkoper. En tien keer korter. Maar ook dat is vast geen goede vergelijking. Over de strandvlucht van bloteriken hoor ik namelijk nooit wat (of het moet iets van 'Red mijn vakantie' zijn) maar heel Europa praat over die reizigers vanuit het Oosten. Van bedrijfskantine tot in het torentje. Volgens Merkel zou het financiële Griekenlanddebacle zelfs in het niet vallen bij deze 'kwestie'. De gemene deler tussen de halfnaakte westerlingen en de gesluierde oosterlingen is wel de tijdelijkheid van hun strandverblijf.

Ik ga niet naar Kos. En kom ook nooit in een torentje of een kantine. Da's soms wel jammer, want waar en met wie kan ik dan van gedachten wisselen? Daar heb je toch echt anderen voor nodig.

Dus toog ik gisteren naar de stad. Waar ik danste en praatte en dronk. En op het Noorderzonfestival een woordeloze voorstelling bezocht in zó'n krap theaterzaaltje dat de knieën van de vrouw achter me in mijn rug priemden en de mijne in de rug van de dikke man voor me. 'Niet geschikt voor mensen die niet tegen kleine ruimtes kunnen', stond er op de pipowagen. Die hevig schudde tijdens deze 'zintuigenvoorstelling'. Waar een tocht over en onder water werd gesimuleerd. Het had wel wat weg van een volgepakt bootje. Toen ik uitstapte mengde ik me in de mensenmassa en schuifelde richting podium Zuid.

Ik vroeg wat rond naar een mogelijke 'afterparty'. Maar om daarvoor in aanmerking te komen diende je in het bezit te zijn van 'een zilveren bandje'. Als teken dat je werkzaam was op Noorderzon. Als vrijwilliger. Dat had ik niet. Want ik werkte er niet. Onderscheid moet er zijn. Misschien heb ik morgen meer geluk. 

Om één uur 's nachts dunde de mensenmassa uit. Blanke, dronken cultuurminners maakten langzaam plaats voor groepjes opgedirkte Arabische en Iraanse jongeren. Zij had de boot gemist. Maar ze waren vast ook niet vrijwillig in de pippowagen gestapt. Ik fietste moe maar voldaan weer naar huis.

Een week eerder deed ik dat ook. Fietsen. Ideetje van Leo (14). Die wilde zo graag eens met mams op fietsvakantie. Nu heb ik weinig op met fietsen als recreatief tijdverdrijf, maar omdat het doorwerken met een gebroken duim mij niet verstandig leek, kreeg Leo toch zijn zin. Het was een prima manier om de zomervakantie mee af te sluiten en Nederland te verkennen.

Tot slot nog een laatste waarschuwing voor iemand die in Turkije de oversteek wil wagen en door 'Kos' te googlen per ongeluk op dit blog belandt: 'Onderstaande beelden kunnen een vertekend beeld geven van de werkelijkheid.'  Maar, zoals u weet, gebeurt dit ook met het beeld dat we van u hebben.

Oordeel zelf.
Dat is een westerse gewoonte die u zich na aankomst het beste meteen kunt aanleren.
We doen hier weinig anders.

Hindeloopen
Woudsend
Rohel


Sint Nicolaasga
Heeg
Onlanden
Bij Thesinge









Noorderzon






4 opmerkingen:

  1. Er zijn dus vooral goed begaanbare wegen in Nederland.
    Met duidelijk leesbare richtingwijzers kun je makkelijk de weg vinden.
    En er is altijd wel ergens een feest aan de gang.

    Of het het in Nederlands weer en klimaat altijd even plezierig is om in een tent te bivakkeren betwijfel ik. Die foto geeft vooral een vertekend beeld.

    Maar verder denk ik dat het voor Haagse en Europese bestuurders goed is om nog eens naar jouw foto's te kijken.

    Het lijkt mij dat er plek zat is voor aantal drenkelingen van Kos!

    Bezorgde groet,

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bij Jinek zat vanavond Knevel aan tafel. Hij was gaan kijken op Kos. Daar viel het wel mee want intussen e.e.a. geregeld. Maar op Lesbos was het pas echt chaos. Hij sleepte er nog maar weer wat zwangere vrouwen en kindertjes bij, om het zieligheidsgehalte te vergroten en vertelde over het gesprek dat hij had met zo'n arme Syriër. Die had gevraagd waar het Rode Kruis of waar hij zich kon melden of het map of zo. Maar er was niks. Hetgeen hem wellicht verbaasde. Was hem iets anders voorgesteld? Toen hij op ene terras werd aangeschoten door iemand die voor duizend euro een gedeelde plek op een rubberbootje voor hem regelde?

    Dan denk ik: zou er ook iemand op het idee komen om een immigrant, die hier niet is geslaagd in te huren, of tien, of honderd en aan de overkant, in Turkije, het verhaal van smokkelaars (er is werk daar) te ontkrachten?

    Een Iraanse vriend werd na zijn aankomst, twintig jaar geleden, op weg naar het AZC aangeklampt door een landgenoot: "Ga terug, ga alsjeblieft terug. Hier is het eenzaam, word je depressief! Ga terug nu je nog kan"

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Daar in die stilte willen asielzoekers niet wonen. Ter Apel is al zo verlaten. De hele dag naar die vlakte staren werkt deprimerend.
    Heb je wel eens langs het asielzoekerscentrum in Groningen gereden?
    Daar zitten ze tenminste op bankjes en trappen, te staren naar de auto's. Dat geeft pas echt een vertekend beeld.

    Al zou je 100 anti-terugkeer-medewerkers inzetten, het zou niet baten.
    Ze willen dat niet horen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @ appelvrouw: Zeker. Een jongen uit het AZC Ulrum vroeg mij eens: 'Wat heb ik misdaan, dat ze me hierheen hebben gestuurd?!' (hij zat eerst in Rotterdam)
    Anti terugkeer werkt niet, maar zelf een realistisch beeld vormen en dan de mogelijkheid hebben terug te keren, zou voor velen fijn zijn. http://lehti-paul.blogspot.nl/2014/05/p-w-en-de-ontwrichting-van-het-groene.html

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je hier komt lezen! Nog leuker als je laat horen wat je er van vindt.