zaterdag 12 mei 2012

Zeeegel eten


Hoe het met de schrijfwijze van dit beestje precies zit, weet ik niet. Maar ik leerde vorige week wèl hoe je het kunt opeten. Voorzichtig vastpakken, opensnijden, groene drab weggooien, zonodig beetje uitspoelen en dan de oranje glibberstukjes eruit lepelen. Of, bij gebrek aan bestek, eruit 'pinken'. Want veel vlees heeft het dier niet. Leegslurpen mag ook. Zo leerde S. alias Olijf ons.
En het stoerste was, dat mijn nèt nog geen achtjarige zoontje, met S. meezwom om het beestje te vangen. Op dat rotseiland daar. Of, nou ja, 'vangen'. Bij gebrek aan een mes stak S. een lepel bij zich. Waarmee ze de zeeëgel van de rots haalde. Voor de kust van Lido Conchiglie.  (schelpenstrand). Waar het wel wat op een paradijs leek. Of wat ik me daar dan bij voorstel. Wel sneu dat S. toch een paar stekels in haar voet kreeg. 
Maar ze hebben ook pizza, in dat paradijs. Met rucola, ham en dikke repen Parmiggiano bijvoorbeeld. Kost bij 'Gallipoli Antica' slechts €4,50 en is heerlijk. Die zee-egel trouwens ook. Al dan niet met streepje of trema. Smaakt een beetje naar zoute zalm.

En die oranje eetbare binnenkant, dat schijnen de voortplantingsorganen te zijn. In vijf stralen. Net als bij de zeester. Waar het familie van is.
S, dank je wel voor de zeeles.
En voor de egel natuurlijk. 


7 opmerkingen:

 1. Het spijt me nog steeds dat de beloofde voormiddag "a fare ricci" niet is doorgegaan. En dankzij jouw post, ben ik nog maar eens gaan opzoeken of alles wat ik beweerde, klopte (ivm die egels dus :))

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben ooit eens in zo'n zee-egel getrapt. Deed geen deugd. Weken geen gesloten schoenen kunnen aandoen en uiteindelijk antibiotica in de strijd moeten gooien omdat die stekels waren gaan ontsteken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @ Lies, het vraagt soms wat tact om tot de zachte kern van sommige lekkernijen door te dringen. Maar misschien waren de zaken hier omgekeerd, en was het een wat ongelukkige gekozen versierpoging van de egel. Wat zou er gebeurd zijn als je het dier had gekust? -het prikbeest heeft toch ook een mond, Olijf?- stond me daar wellicht zomaar een prins voor je neus!
  Wel zielig....voor jou. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het klinkt als een heerlijke vakantie! :-)

  En leerrijk, dat ook, dat je dat durfde, zomaar een stekelbeest opeten ... was dat wel al helemaal dood dan? Het bewoog toch niet meer?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @ kmms, er zijn mensen die eerst doen en dan pas denken. Dat van dat al dan niet dood zijn, vroeg ik me pas af toen het het goedje al onderweg was naar mijn maag. Maar ach, hoe dood was nu de sinaasappel die ik van de boom at? Niet te veel bij nadenken. En wat scheelde: het bewoog niet. Dat dan weer wel. ;-)
  Heb je het achtergrondje van Olijfs blog al 's bewonderd? Het lijkt abrikozenjam, maar is dus de binnenkant van zo'n beest (als ze de layout inmiddels niet heeft gepimpt)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik heb de layout nog niet gepimpt. Die egel blijft waar ie is... voorlopig :)

  maar om iedereen gerust te stellen...
  zodra je de zeeëgel (of zee-egel?) opensnijdt, issie morsdood.
  En nu hoop ik niet achtervolgd ga worden door een handvol dierenactivisten....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtige foto's!
  Het blog leest ook dat jullie een mooie vakantie hebben.
  Vriendelijke groet,

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je hier komt lezen! Nog leuker als je laat horen wat je er van vindt.