woensdag 3 september 2014

Scheidschijt


Afscheid nemen doe je als je op vakantie gaat, als een vriend euthanasie wil plegen of als je kind het huis uitgaat. Dan neem je afscheid van iemand. Of van een fase in je leven. Je kunt je er mentaal op voorbereiden en overgiet de aanstaande breuk met een troostrijk sausje: 'We gaan gauw weer iets afspreken' of 'Het is beter zo'. Soms heb je hetgeen er gaat gebeuren niet in de hand, maar vaak wel het 'hoe' en 'waarom'. Je houdt, door zo'n ritueel, een beetje grip op de situatie. En juist dat laatste, daar ben ik in dit geval niet zo zeker van.

Want morgen verkoop ik mijn huis. Aan mensen die ik niet ken. Die gaan in het huis wonen waar ik ooit mijn weeën opving, ze gaan genieten van de opgaande zon die in hun bed schijnt, ze zullen de deur openen die mijn zoon ooit intrapte en misschien gaan ze de hoogslaper slopen waar ik aan diezelfde zoon 'Stad in de Storm' voorlas. Ze zullen 's zomers, gezeten onder de appelboom, elkaar vragend aankijken: 'Ging de bel nu hier of bij de buren?' en ze zullen de trappen betreden waar op werd gestampvoet, gevreeën en geschreeuwd.

Ik heb zonet de naam van de koper even gegoogled.
Hij blijkt archeoloog te zijn.
Zij komt uit Amsterdam.
Ze zijn getrouwd in gemeenschap van goederen.

Tja, zo gaat dat.
De één trouwt,
de ander scheidt.

Er komt een appje binnen. Van mijn ex, die nog in ons huis woont:
'Godver de gadver. Riool lekt op de plaats waar die man een gat heeft gemaakt om te ontstoppen. Weet jij nog wie het was? Mag hij het weer beter maken.

Pfoe, ben ik even blij dat ik daar niet meer woon.
Morgen tekenen.  
 5 opmerkingen:

 1. Een nieuwe woonst, een frisse start. Veel geluk toegewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het zou pas dramatisch zijn als die archoman een schat in je tuin zou vinden volgende week....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik wens je veel plezier, veel geluk en heel veel mooie herinneringen in je nieuwe huis toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Kijk eens aan. Een einde. En ook een nieuw begin veronderstel ik. Veel plezier. Verandering van spijs doet eten ?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Altijd fijn om te merken dat er mensen meelezen..... en meeverhuizen! Uit Harderwijk en Venlo, uit Asse en Antwerpen. Maar misschien wonen jullie ook wel elders. Da's het fijne van internet. Waar je woont wordt minder belangrijk.
  (overigens tekende ik nog niet, naast een lekkend riool en een wespennest, had het bouwkundig rapport van de kopers zwam onder de vloer geconstateerd. Het prijskaartje dat daar aan hing, leek me aan de hoge kant. Nu eerst second opinion, dan pas een handtekening.
  En neem ik op de valreep toch enige regie in het afscheidsritueel ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je hier komt lezen! Nog leuker als je laat horen wat je er van vindt.