dinsdag 17 februari 2015

De afvoer en de Arabier

Op mijn knieën in de badkamer. Nee, niks vunzigs hoor, maar toch wel wat smerig. Althans, dat vonden de meisjes die me gadesloegen bij mijn werk. Met zijn drieën keken ze licht walgend naar mijn handen.

Eigenlijk kwam ik niet voor hun verstopping, maar voor twee deuren. Waar iets mee was. Dat bleek bij deur één nogal mee te vallen en deur twee zat op slot. De dame die er woonde was weg. Op skivakantie. Dat doen blonde studentes nu eenmaal graag. Tevergeefs zochten haar huisgenoten naar de reservesleutel van haar kamer. En ik stond te wachten.

"Ja, er was nog wel een klusje, in de badkamer, en ook één in de keuken." "Maar", zo zeiden de dames, "dat is eigenlijk meer mannenwerk". Nee, ja, nou ja, ze hadden zelf wel eens een sifon losgedraaid, antwoordden ze op mijn vraag, maar daarna was het niet meer gelukt om de boel dicht te krijgen. (Een paar jaar terug kwam ik in ditzelfde huis voor een schijnbaar kapotte CV. En toen ik, -op Koninginnedag, halve binnenstad afgezet- naar hun ketel ging kijken, stond daar, met rode knipperletters BIJVULLEN! Dus ik was voorbereid op mogelijk ontbrekende kennis van regulier onderhoud).

Wat nu volgde was geen bijvulles maar ontstoppings-les. Terwijl hun derrie van jaren her voorbij kwam, vertelde ik intussen over de functie van de zwanenhals. 'Iiieeuw!', zei het meisje met de sterretjesspyama, toen ze voorzichtig met haar slanke vinger aan de opgehoopte haren, zeepresten en ander lekkers kwam, 'Nu heb ik het AAN-geraakt.'

Maar hoor 's Lehti, al die betweterigheid die hier doorschemert is natuurlijk volkomen misplaatst! Alsof je zelf op hun leeftijd iets wist van ontstoppingsveren en stankafsluiters! Dacht het toch niet. Ook jij hebt die vunzigheid door ervaring geleerd!
  
Het bewijs viel me gister voor de voeten: Een 'note' van Miss White, met het verzoek om mijn earring niet meer in the bathroom aan te doen. En dat 'Graham' mijn oorbel net uit de sink had gevist. Kon ik kennelijk niet zelf. Of ik had het te druk met andere zaken.

Want waarom een briefje? Kon het gastgezin waar ik tijdens mijn talenreis logeerde, het me niet gewoon zeggen? Hoe het precies zat staat vast in het dagboek van dertig jaar terug, waar het briefje uitviel, maar waarschijnlijk was ik gewoon weg, de hort op. De bedoeling was dat ik me daar in Torquay in Engels zou bekwamen. Maar ik krikte er vooral mijn Italiaans op. Rommelde zelfs wat met een rijke Arabier. Al die aandacht vond ik prachtig en liefde had ik in overvloed. Wel een beetje lastig dat ze mij vervolgens als 'de ware' zagen. De Italiaan reisde me achterna in Italië, en de Arabier stond korte tijd later voor mijn ouderlijk huis in Pijnacker (Jazeker, in dat oord woonden wel meer rare figuren dan alleen Tarik), hij gaf me het mierzoete singletje 'Against all odds' (hij rook ook zo, allemachtig wat had die jongen veel parfum op) en bleef me nog lang hartjes sturen uit Saoedi-Arabië.

Dit verhaaltje is niet in het Arabisch, dus met meneer Eau de Cologne ben ik niet mee gegaan. Nog steeds begrijp ik maar matig waarom mannen het alleenrecht op mijn liefde willen. Gelukkig heb ik meer verstand van verstoppingen. En de studentes nu ook. Ik vergat ze alleen te zeggen dat je beter een stop in de afvoer kunt doen als je je wilt optutten. Dat scheelt achteraf een hoop gedoe.

Bij deze.

5 opmerkingen:

 1. No een half "against old odds"je was de goesting over. Alleenrecht, kijk eens aan... wat een schitterend concept. Of net niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De eerste keer dat er bij mij een ontstopper moest komen heb ik me rotgeschaamd voor de troep die hij uit het putje pulkte en uiteindelijk zoog.
  Sindsdien doe ik tijdens het haarwassen een haarnetje om en gebruik ik geen zeep en sjampoo.
  Alleenrecht, ja, en dan zeiden ze eerder dat vrouwen zo serieus waren en wilden dat de man bleef. Maar in werkelijkheid zijn er minstens net zoveel mannen die alleenrechten willen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kijk eens aan. Nu heb ik door jullie reacties eindelijk antwoord op mijn vraag. Te logisch om waar te zijn.
  1. Gootsteen/ afvoer ontstoppen is mannenwerk (volgens onze medici en advocates in spé)
  2. Mannen willen graag een vrouw voor zichzelf. Liefst in één huis. Niet omdat zij de gedachte dat haar liefde anderen bekoort niet kunnen verdragen maar omdat....
  3. Hij geen trek heeft om haren van een andere herkomst dan die van zijn eigen wijfje uit het doucheputje te peuren.
  (4. oplossing hiervan ligt ook voor de hand)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 1. Is bij ons absoluut niet het geval, dat doen we beiden wel al eens.
  2. Ik kan die "omdat..." niet aanvullen. Ik denk dat vrouw en man mbt deze topic in se gemiddeld gezien niet zo veel verschillen.
  3. Toch niet als hij niet verwacht er van iemand anders (onbekend) aan te treffen.
  4. Damn, I lost track.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gootsteen en afvoer ontstoppen is definitely mannenwerk, echt. Op dat vlak ben ik helemaal niet geemancipeerd. Alleenrecht is volgens mij voor beide seksen belangrijk, maar niet altijd makkelijk, of ben ik fout? Oeps ik ben ook de draad, of het haar, kwijt....

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je hier komt lezen! Nog leuker als je laat horen wat je er van vindt.