zondag 19 juli 2015

Onder de trein streetballen


Begrijp me niet verkeerd. Ik ben gek op Groningen. Ik hou van het kletspraatje op de markt, het wachten voor de vele open bruggen of omrijden voor het zoveelste stuk ringweg dat op de schop gaat. Van de vleermuizen achter huis en landmuizen in huis. Van de Grote markt, het Overwinningsplein, de Dondersgang en Kleine Snor. Van de vele festivals waarvan de beat verraad waar ze plaatsvinden.  Maar sommige dingen vind je nu eenmaal alleen in Amsterdam.




Wat dacht je bijvoorbeeld van een streetbasketbaltoernooi onder een station. Of, nog gekker, óver een vierbaansweg ónder een voetbalsstadion doorrijden? Allemaal daar bij de ArenA. Met twee hoofdletters A. Dat had iets te maken met het bezet zijn van 'de Arena'. Zoals hier gespeld. Maar eigenlijk is het gewoon Bijlmer, hoor. Wat op haar beurt dan weer last heeft van een plakkerig slecht imago.

Soms waan je je even in Buenos Aires, in die voetbalgekke wijk la Boca, die ooit vooral bekend stond om de hoerenkasten en nu toeristische trekpleister is en bakermat van de tango. Het kan verkeren. Maar de associatie van dit stukje Bijlmer -Zuid-Oost van mijn part- met la Boca had ik vooral vanwege de gevels, waar je boven al die kleurtjes de thuisbasis van Ajax kan ontwaren.





Of wat dacht je van zwemmen in die wereldberoemde rivier waar de stad naar werd vernoemd? Zomaar tussen de bootjes. Of een fiets die in de zon verandert in een huis. Of fietsen op een boot die een huis blijkt en waar fietsen verboden zijn. Of tussen de Hispaniola's en Italiani in de metro naar Gein rijden. Alles kan, daar in Amsterdam.

Waar ik gister vertoefde met zes jongens. Zij sporten en ik keek. En was hun chauffeuse. Ik reed ze zelfs naar het strand. Nee, dat was nou weer niet in Mokum. Maar in het Friese land. In Lemmer om precies te zijn. Waar de zon zakte en de frieten smaakten.

Zes opeengepakte Groningse sardientjes zongen op de terugreis 'Een hele mooie dag'.
En dat was het.

Dag Amsterdam, dag Friesland, wij zijn weer fijn terug in Groningen.
Waar vissen uit de lucht vallen. Met slakken.

Weer 's wat anders dan kat met muis in huis.
En ook best bijzonder toch?













6 opmerkingen:

 1. Prachtblog, met hele mooie foto's.

  Ja, namen veranderen voor verkeerde imago's.

  Maar jouw foto's geven een mooi beeld.

  Vrolijke vakantiegroet,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Rob. En het blijft een prachtstad. Hoewel ik momenteel in België vertoef.

   Verwijderen
  2. Dank je Rob. En het blijft een prachtstad. Hoewel ik momenteel in België vertoef.

   Verwijderen
 2. Komaan zeg Lehti, ben ik even niet bezig met blogjes volgen en schrijf jij gelijk drie logjes in dubbel zoveel dagen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ach bentenge, de wegen van Lehti zijn niet volgbaar. Maar ik kan u wel wel zeggen dat Gent een schone stad is. Niet proper, na al dat feesten, wel schoon. En ook Wallonie mag er zijn. U woont in een knap land (maar voor een Vlaams examen is het nog wat vroeg).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ach bentenge, de wegen van Lehti zijn niet volgbaar. Maar ik kan u wel wel zeggen dat Gent een schone stad is. Niet proper, na al dat feesten, wel schoon. En ook Wallonie mag er zijn. U woont in een knap land (maar voor een Vlaams examen is het nog wat vroeg).

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je hier komt lezen! Nog leuker als je laat horen wat je er van vindt.